Kronisk hovlidelse ga kjøper full hevingsrett
Frostating lagmannsrett, dom 5. juli 2013 (LF-2012-178362)
Vi som advokater som bistår i tvister som gjelder hest, ser ukentlig at det ved kjøp av hest blir tatt kjappe løsninger som kan få store følger i fremtiden. I det følgende vil vi derfor gi noen tips for hva som er viktig å huske på når du skal kjøpe hest.
I tillegg til at selger har en plikt til å opplyse om forhold ved hesten, har man som kjøper også en undersøkelsesplikt. Dersom man i ettertid oppdager mangler ved hesten som man kunne oppdaget dersom undersøkelsesplikten hadde vært overholdt, vil man kunne miste sin rett til å gjøre mangelen gjeldende.
Det anbefales at man lar hesten undersøke av en veterinær man selv stoler på, også dersom selger selv gjennomfører en veterinærundersøkelse. I tillegg anbefales det å prøveri hesten dersom det er ridning man ønsker å benytte hesten til. Kjemi mellom hest og rytter er helt vesentlig, og manglene kjemi er ikke noe man i ettertid kan gjøre gjeldende som en mangel.
For å unngå uenigheter og tvister i etterkant av kjøpet, er det viktig å ha en god kjøpekontrakt. En god kjøpekontrakt er detaljert og entydig. Vi i Advokatfirmat Molteberg Nilsen kan bistå i å utforme en kjøpekontrakt.
Hester utgjør ofte store verdier og utgifter, og det kan være vanskelig å oppdage forhold ved hesten før kjøpstidspunktet, er det helt vesentlig å ha en god innboforsikring som kan dekke deler av utgiftene til advokat dersom man er så uheldig å komme i en situasjon hvor advokatbistand er nødvendig.
Frostating lagmannsrett, dom 5. juli 2013 (LF-2012-178362)
Agder lagmannsrett, dom 24. januar 2025 (LA-2024-129695)
Gulating lagmannsrett – dom LG-2015-4700 (avgjort 1. februar 2016)